Şeffaf plak çeşitleri hastaların ağız yapısına, çapraşıklık derecesine ve beklentilerine göre değişir. Standart bir şeffaf plak yoktur ve herkese özel ayrı şeffaf plaklar üretilir. Bu tedavi yetişkinlerde olduğu kadar çocuklarda ve gençlerde de güvenle uygulanır.
Telsiz ortodontik tedavi olarak da bilinen şeffaf plak diş çarpıklıklarını ve kapanış bozukluklarını düzeltir. Dijital ortodonti uygulamaları yardımıyla hastaya özel şeffaf plaklar laboratuvarda üretilerek dişlere entegre edilir.
Bu plakların şeffaf görünümde olması, dışarıdan bakılınca fark edilmelerini önler. Böylece kişinin ortodontik tedavi almakta olduğu anlaşılmaz. Bu nedenle kişi, dişlerini saklama ihtiyacı hissetmez.
Ayrıca tedavi, beslenme programında herhangi bir kısıtlama yapmayı gerektirmez. Hasta, şeffaf plakları istediği zaman çıkarabileceği için dilediği her şeyi özgürce tüketebilir.
Diş tellerindeki metal yüzeyler yanağa, dudağa değerek kesiklere sebep olabilir. Şeffaf plak tedavisi böyle bir risk de barındırmaz. Hassasiyet ve ağrı gibi şikâyetler minimum düzeydedir.
Elde edilen ölçüye göre hazırlanan plaklar hastanın ağzına uygulandıktan sonra 15 gün ağızda kalması gerekir. Bu süre dolduktan sonra yeni plaklar ile değiştirilir. Süreç boyunca kullanılan her plak dişlere farklı kuvvetler uygular ve böylece çapraşıklığın adım adım düzeltilmesini sağlar.
Plakların sayısı ve değiştirilme sıklığı hastadan hastaya farklıdır. Plaklar yemek yemeden önce çıkarılabilir fakat yemek ve diş fırçalama haricinde her zaman kullanılması şarttır.